Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 1

Wat is creativiteit en welke rol spelen onze hersenen hierbij? Kan je creativiteit leren? En kan je creativiteit stimuleren door drugsgebruik? Hersenonderzoeker Dick Swaab geeft antwoord op deze en andere vragen in deze aflevering van Master the Mind. 

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Dick Swaab, is arts, Emeritus Hoogleraar Neurobiologie, Universiteit van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde tijdens zijn studie in 1970 (Titel: Factors influencing neurosecretory activity of the supraoptic and para¬ven-tri¬cu¬lar nuclei in rat. A histochemical and cytochemical study. Mentor: Prof. dr. J. Ariëns Kappers).

Swaab was van 1975 waarnemend directeur en van 1978 tot 2005 directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek. Hij was tevens oprichter van de Nederlandse Hersenbank in 1985, en directeur van de Nederlandse Hersenbank van 1985 tot 2005. Swaab is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep ‘neuro-psychiatrische stoornissen‘.

Swaab beleed(e) diverse hoogleraarsplaatsen. Hij is momenteel aangesteld als Qiu Shi (‘Pursuing the truth’) professor, bij de Universiteit van Zhejiang, in Hangzhou, in China. Tevens is hij gasthoogleraar aan 3 andere universiteiten in China. In 1996 was Swaab ‘Emil Kraepelin Guest Professor’ in het Max-Planck-Institut für Psychiatrie, in München, Duitsland. In 2005/6 was hij ‘Visiting Professor in Sleep Medicine’ (American Association of Sleep Medicine & Pfizer) aan de Universiteit van Stanford in de VS en in 2018 gasthoogleraar in Leuven, België.

Swaab publiceerde meer dan 600 wetenschappelijke SCI-artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde meer dan 100 boeken en was promotor van 87 promovendi waarvan er inmiddels 20 zelf hoogleraar zijn geworden. Hij publiceerde de uit twee delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die verscheen bij Elsevier, in de Handbook of Clinical Neurology reeks. Swaabs werk is meer dan 25.000 maal geciteerd en zijn H-factor is 93.

Vergelijkbaar