Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 2

Wat gebeurt er met je hersenen als je ze doneert aan de Nederlandse Hersenbank? Welke ziektes worden er onderzocht en hoe gaat dit precies in zijn werk? Inge Huitinga, directeur van de Hersenbank, geeft antwoord op deze vragen. Daarnaast beantwoordt Dick Swaab weer een vraag van een luisteraar. 

Huitinga studeerde biologie aan de VU, en promoveerde op een immunologisch onderwerp aan het VUmc. Sinds 1996 is zij verbonden aan het Nederlands Herseninstituut. Vanaf 2006 is ze directeur van de Nederlandse Hersenbank en leidt ze de Neuroimmunologie-onderzoeksgroep. Huitinga verzorgt onderwijs aan bachelor- en masterstudenten van de UvA, VUmc, ErasmusMC en UMCG. Ook begeleidt ze als (co)promotor verschillende promotieonderzoeken. 

Inge Huitinga onderzoekt de immunologische afweer in de hersenen. Daarbij is de focus vooral gericht op de ziekte multiple sclerose (MS). Aan de hand van hersenweefsel van hersendonoren van de Nederlandse Hersenbank bestudeert haar groep de factoren die ten grondslag liggen aan MS. Centraal hierbij staat de vragen hoe MS-ontstekingen verschillen tussen MS-patiënten en hoe deze verschillen samenhangen met verschillen in ziektebeloop, hormonen, geslachtsverschillen, en erfelijke eigenschappen. Ook richt Huitinga zich op het vinden van aanknopingspunten voor de ontwikkeling van therapieën om het ontstaan van MS-ontstekingen te voorkomen en de ziekte te stoppen.

Meer informatie over Huitinga en haar onderzoek is te vinden op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Vergelijkbaar