Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 5

Wat doet junkfood met je brein? Welke rol spelen de hersenen bij obesitas en diabetes? Welke veranderingen treden erop in de hersenen als je gaat afvallen? Hersenonderzoeker Susanne la Fleur vertelt in deze aflevering over haar onderzoek naar beloning en stofwisseling en de rol van de hersenen bij alles wat we eten en drinken.

Susanne la Fleur leidt de onderzoeksgroep ‘Beloning & Metabolisme’ aan het Nederlands Herseninstituut en is hoogleraar neurobiologie van energiemetabolisme aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met haar team doet ze onderzoek naar de invloed van de hersenen op obesitas en diabetes.

Vet en suiker zijn beide belangrijk voor het functioneren van de hersenen, echter de hersenen hebben geen opslag- of productiecapaciteit en zijn dus afhankelijk van wat er circuleert in de bloedbaan. Door eten te stimuleren kunnen de hersenen voorzien in deze behoefte en daarnaast zijn er verschillende weefsels in het lichaam die voorraden kunnen aanleggen, zoals de lever en vet. Dus door zowel eten als metabolisme van lever en vetweefsel te beïnvloeden kunnen de hersenen zorgen voor voldoende voedingsstoffen.

Door de belangrijke rol die de hersenen spelen in eetgedrag en stofwisseling kan het ook een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van obesitas en suikerziekte. Het is bekend dat bij obesitas de hersenen veranderen, en dit zou goed kunnen door de overvloedige inname van vet en suiker. Aangezien de hersenen ook een belangrijke rol spelen bij het aansturen van glucose metabolisme, kunnen veranderingen in de hersenen ook bijdragen aan de ontwikkeling van suikerziekte.

Meer informatie over la Fleur en haar onderzoek is te vinden op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Luister ook: