Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 6

Kan iemand met een dwarslaesie in de toekomst weer lopen? Wat is gentherapie en kunnen we dat gebruiken om Alzheimer en Parkinson te behandelen of te genezen? In deze zesde aflevering van Master the Mind gaat hersenonderzoeker Joost Verhaagen in op deze en andere vragen.  

Joost Verhaagen leidt de onderzoeksgroep ‘Neuroregeneratie’ aan het Nederlands Herseninstituut en is hoogleraar microbiologie van neuroregeneratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Samen met zijn team doet hij onderzoek naar het herstellen van zenuwschade.

Ze richten zich hierbij op de cellulaire en moleculaire processen die zenuwschade veroorzaken en herstel in de weg staan. Een belangrijk deel van het onderzoek richt zich op het identificeren van nieuwe moleculen die betrokken zijn bij het opnieuw aanmaken van axonen (uitlopers van zenuwcellen). De groep ontwikkelt gentherapie met geavanceerde virale vectoren om beschadigde zenuwcellen zodanig genetisch aan te passen dat ze beter in staat zijn te herstellen na een beschadiging. Het uiteindelijk doel van hun werk is om bij te dragen aan nieuwe therapieën om het zenuwstelsel te herstellen.

Meer informatie over Verhaagen en zijn onderzoek is te vinden op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Luister ook: