Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 7

Wat is de biologische klok? Heb je meerdere klokken in je lichaam? En wat is het effect van werken in ploegendiensten op je gezondheid? Antwoorden op deze vragen en meer krijg je van onderzoeker Dries Kalsbeek in deze nieuwe aflevering van Master the Mind. Professor Dick Swaab gaat in op het brein van een psychopaat. 

Dries Kalsbeek leidt de onderzoeksgroep ‘hypothalame systemen‘ aan het Nederlands Herseninstituut en is hoogleraar experimentele neuro-endocrinologie aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met zijn team doet hij onderzoek naar de invloed van de biologische klok op onze gezondheid.

De hypothalamus bestuurt de echt belangrijke zaken in het leven, zoals seks en honger, liefde en agressie. Dit ‘primitieve’ hersengebied, midden in het brein gelegen, bestuurt alle aspecten van ons bestaan die van het allergrootste belang zijn maar toch vrijwel ongemerkt passeren. Dit gebied stuurt onze reactie op stress, verwondingen en infecties aan. Het bepaalt ons verlangen naar voedsel en water, en reguleert vervolgens hoe we de energie die we tot ons genomen hebben, inzetten. De hypothalamus zorgt voor stabiliteit van bloeddruk, bloedvolume, elektrolytenbalans en lichaamstemperatuur. En niet te vergeten, de hypothalamus legt dagelijkse ritmes aan ons lichaam op, zoals het eten/vasten- en slaap/waakritme. Met andere woorden, de hypothalamus bepaalt ons levensritme. Dat mag misschien wat alledaagser klinken dan de ongrijpbare mysteriën van cognitie, maar let wel, deze zaken zijn van direct en ingrijpend belang voor onze gezondheid en ons welzijn.

Gezien de huidige wereldwijde epidemie van overgewicht en vetzucht is een beter begrip van de hersenmechanismen die verantwoordelijk zijn voor deze verstoring van ons energiemetabolisme van uitermate groot belang. 

Meer informatie over Kalsbeek en zijn onderzoek is te vinden op de website van het Nederlands Herseninstituut.

Luister ook: