Het nederlands Herseninstituut presenteert:

Master the Mind podcast

Een podcastserie over de mysteries van het brein

Seizoen 1 | Aflevering 16

Hoe vormen de hersenen zich? Zijn de connecties en verbindingen in de hersenen al gevormd vlak voor geboorte? Op welke manier is er al kennis en ervaring voor de geboorte? Hersenonderzoekster Tamara Buijs gaat in deze nieuwe aflevering van Master The Mind in op deze vragen en vertelt over de ontwikkeling van ons brein voor de geboorte. 

Onze hersenen beginnen zich al te trainen op een leven buiten de baarmoeder als we nog als foetus in moeders’ buik zitten. Hoe kan dat? En waarom is het nodig? Tamara Buijs onderzoekt in het team onder leiding van Christian Lohmann dit mysterie. Zij hopen al doende ook bij te dragen aan het oplossen van neurobiologische ontwikkelingsstoornissen zoals autisme.

De ontwikkeling van specifieke synaptische verbindingen tussen zenuwcellen is een fundamentele stap tijdens de rijping van de hersenen, maar de onderliggende mechanismen zijn grotendeels onbekend. Om te onderzoeken hoe neuronen specifieke verbindingen tot stand brengen, passen we beeldvorming met hoge resolutie en elektrofysiologie toe in hersensegmenten en in vivo.

Ons doel is om patronen van neuronale activiteit, vormen van calciumsignalering en moleculaire factoren te identificeren die de ontwikkeling van synapsen reguleren. We richten ons op de lokale regulatie van synapsrijping en de relatie met activiteitspatronen in de hele cel en het opkomende netwerk.

Luister ook: